Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz używali owoce kawowca. Jednakże wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Sporo stuleci w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby zdobyć rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga obfitego trudu. czytaj więcej o kawie Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie śladowe przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też dobrego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film