Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Spośród licznych możliwości, które proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, połączeń oraz duża porcja zdrowia.

Tradycyjne włoskie smaki

Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Podstawowe włoskie posiłki

Makarony są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do makaronu. włosi gotują Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, tortellini, minestrone oraz szeroki wybór deserów – np. granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film